Nabij

'Nabij' werd getipt in De Standaard (in de krant en de podcastapp) als te ontdekken podcast op 22 mei 2021

Daar gaat mijn dagplanning, ik kon onmogelijk stoppen met luisteren.
Bie Callewaert

Ontroerend mooi
Cathy Lejuste

Geluisterd, genoten, geglimlacht, ... momenten van kippenvel en ontroering…
Lara Besard

Genieten met lach en traan... aangrijpend mooi project. De muziek en zang ... prachtig ...
Femke Moulart

Een echte familiekroniek die ook in mij resoneert
Wina Bogaert

Sprakeloos
Peter Callewaert

Door merg en been
Katrien De Groote

Ontroerend mooi
Jesse Pauwels

Vanochtend gaan joggen, met Nabij in de oren. Het zegt alles, als ik zeg dat het even minder afzien was, voet na voet met glimlach op mijn gezicht en ineens was ik terug bij beginpunt. Ik denk dat ik gauw weer ga joggen.
Babs Janssens

Ik werd meegetrokken in het verhaal, zag het allemaal voor me gebeuren ... het heeft me enorm geraakt.
Gwendolyn Maertens

Wat een krachtig, dapper verhaal.
Linde Jacobs

Authentiek, met een warme stem, veel liefde voor iedereen en een prachtige stijl.
Ilse Antonissen

Heel pakkend en heel veel materiaal om over na te denken en om mee aan de slag te gaan.
Isabelle Standaert

Ontroerend, mooi, heftig ook, herkenbaar, confronterend: ik voelde er van alles bij… en werd er ook stil van. Zo persoonlijk en tegelijk zo universeel. Dat velen dit mogen horen en voelen!
Leen Depooter

Los van het feit dat het gewoon een heel mooi narratief is en goed gemaakt is, denk ik dat het voor velen ook echt helend kan werken. Gewoon prachtig, een werk met dergelijke resonantie...
Karen Verschooren

'Nabij' werd getipt als te ontdekken Vlaamse podcast door de VPRO

We maakten de voorbije jaren heel wat audioverhalen in opdracht. Dit is mijn eigen verhaal. Odette, de moeder van mijn moeder stierf nog voor ik geboren werd. Er werd nooit over haar gesproken. Ook niet over de broer die er ooit was en die vijf maanden na de dood van zijn moeder verongelukte. Hij was toen zeventien. Was hij haar gevolgd in het graf? Was er iets mis met hem? Waarom wilde niemand over hen spreken? Ik groeide op zonder antwoorden.
Toen ik ouder werd begon ik meer en meer te beseffen dat die familieleden die ik nooit had gekend wel degelijk hun stempel drukten op de levens van de levenden vandaag, ook op het mijne.

Op 7 mei 2021 kwam mijn nieuwe roman uit, over een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar biologische wortels en daarbij sporen vindt van haar mysterieuze vroeggestorven grootmoeder, wat een ketting aan transformerende gebeurtenissen in gang zet. Het boek en de podcast verschenen samen als tweeluik.
Steffie Van Cauter maakte tekeningen op basis van de podcast.

De eerste aflevering van 'Nabij' werd uitgezonden op Radio1 in het programma Zandman op 18 november 2021.

'Nabij' werd genomineerd voor een Oorkonde in de categorie 'Story' op het DS Podcastfestival 2022 in het Kursaal van Oostende.

 

'Nabij' is het relaas van de gebeurtenissen die indirect inspireerden tot de roman 'Grond'. Het is een project van Selkie met Ayco Nachtergaele op cello en Eva Moeraert als eindredacteur. Smilla Nachtergaele maakte de eindsong.

'Nabij' werd gelanceerd 7 mei 2021 in BLANCO samen met een tentoonstelling met werk van Steffie Van Cauter. Zij vertrok van de podcast om tekeningen te maken. Eva De Groote presenteerde haar nieuwe roman 'Grond'.

met steun van de Vlaamse overheid