Oordeur Destelbergenstraat

intro Oordeur op Tumult

lang interview over leven en werk van Eva De Groote en Ruben Nachtergaele op Tumult

korte reportage op de vernissage in de krook door AHS Journalistiek

Een stad. Een straat. Een huis. Iemand.
Iemand met een verhaal. Een verlangen. Een verdriet.

Oordeur is een reeks met audioportretten van mensen die wonen in dezelfde straat.

Oordeur is een podcast geënt op verhalen van mensen die hun dagelijkse habitat delen maar verder niet meteen iets gemeen hebben. Of toch. In hun zoeken, hun blijdschap of verdriet zijn ze vaak meer verbonden dan vermoed. De audioverhalen komen tot stand in samenwerking met buurtbewoners.

Eens de verhalen zijn gemaakt worden ze in eerste instantie teruggegeven aan de buurt zelf. Via een ‘Oordeurdrink’ worden de verhalen gedeeld en de wereld ingestuurd. De verhalen brengen verbinding en betekenis voor de geïnterviewden, en voor de straat. Maar ze hebben ook een bovenlokale kracht door de universele thema’s en bekommernissen.

Om de verhalen ook in andere contexten te kunnen tonen gingen we in zee met meubelmaker/kunstenaar Marijn Dionys. Hij maakte een installatiemeubel dat ons toelaat om Oordeur in allerlei omgevingen te presenteren. In een maquette gemonteerd op een formica keukentafel (verwijzend naar de plek waar de gesprekken plaatsvonden), wordt de straat op abstracte wijze gerepresenteerd. Voor elke aflevering is er een luisterpost en een stoel voorzien. De maquette biedt een landingsplaats voor je blik, voor elke aflevering een ander perspectief. Tegelijk reikt de maquette ook een uitnodiging voor verstilling aan, om op die manier de verhalen van andere stedelingen te beluisteren en in te ademen. 

Oordeur Destelbergenstraat is het tweede seizoen van de podcastreeks Oordeur. Het project was voor het eerst te ontdekken in de vorm van een luistermaquette in bibliotheek De Krook.

 

De maquette is gemaakt door Marijn Dionys
Oordeur Destelbergenstraat werd gerealiseerd met de steun van Stad Gent, De Krook en Urgent.fm

Presentaties:

van 14/12/18 tot 5/1/19 in Bibliotheek De Krook
van 2/3 tem 23/3/19 in de buurtbib van St.Amandsberg
van 3/4 tem 30/4/19 in Standaard Boekhandel Zuid Gent